Welk materiaal is het beste materiaal wanneer je kiest voor vloerisolatie? Wij hebben voor je op een rij gezet waar je op moet letten en wat de voordelen en nadelen zijn.
Wat is vloerisolatie?
Bij vloerisolatie wordt de vloer van jouw woning geïsoleerd. Isolatiemateriaal wordt aangebracht tegen de vloer. Heb je een kruipruimte onder de woning die hoger is dan 35-40 centimeter dan kun je kiezen voor vloerisolatie. Is de kruipruimte lager dan is vloerisolatie uitgesloten omdat het dan niet mogelijk is de vloerisolatie aan te brengen (beperkte ruimte).
Zie ook: wat is het verschil tussen bodemisolatie en vloerisolatie
Soorten materialen
Voor vloerisolatie zijn er diverse opties daar waar het gaat om de materialen die gebruikt kunnen worden:
Wij hebben de voordelen en nadelen voor je op een rij gezet.
Isolatie vloer met purschuim
Purschuim wordt veel gebruikt voor de isolatie van woningen. Purschuim is de afkorting voor het woord polyurethaanschuim. Purschuim wordt tegen de onderkant van de vloer aangespoten. Op het moment dat het wordt opgespoten zet het uit en zijn direct alle gaten en kieren gedicht. Om deze reden is het 1 van de meest effectieve isolatiematerialen.

Purschuim is uitstekend voor vloerisolatie, simpelweg omdat het garandeert dat gaten en kieren goed gedicht zijn (dit geldt ook voor het isolatiemateriaal icynene)
Voordelen pur
Purschuim gebruiken voor vloerisolatie kent een aantal voordelen:
- Een goede isolatiewaarde is gegarandeerd. Kieren en gaten zijn zeker gedicht, een voorwaarde voor goede isolatie
- Purschuim is bestand tegen vocht. In een kruipruimte kan sprake zijn van veel vocht. Isoleer je de vloer met purschuim dan heeft het vocht geen invloed de kwaliteit van het purschuim
- Problemen met leidingen en kabels? Die zijn er niet. Het purschuim vormt zich om de leidingen.
Nadelen purschuim
Purschuim kent ook nadelen:
- Purschuim is een chemische stof die op exact de juiste wijze aangebracht dient te worden. Het is belangrijk dat je dit door een professional laat doen. Professionals herken je aan een SKG IKOB certificaat.
- Er zijn pur-toepassingen die die zijn verwerkt met schadelijke, chemische gassen. Hoewel de kwaliteit steeds beter wordt is het zaak dat je je goed laat informeren over de toepassing.
Vloerisolatie met Icynene
Wil je een veilig en duurzamer alternatief voor purschuim dan kun je ook kiezen voor Icynene. Icynene is eveneens een soort purschuim wat zich vormt nadat de twee componenten worden samengebracht. Het verschil zit in de wijze van opbrengen, namelijk met water in plaats van het hfk’s-houdende blaasmiddel bij purschuim.
Icynene bevat minder schadelijke stoffen omdat het watergedragen is. Het is een isolatiemateriaal met een minimale uitstoot. In principe gelden voor icynene dezelfde voor- en nadelen als voor purschuim. Het grootste verschil zit in de uitstoot van de gassen.

Je ziet hier hoe isolatieschuim is aangebracht onder een vloer.
Isolatieplaten en vloerisolatie
Bij vloerisolatie gebruikt worden isolatieplaten tegen de onderkant van de vloer bevestigd. Vaak zijn dit platen die gemaakt zijn van materialen als EPS, PUR of glaswol.
Het materiaal van de isolatieplaat bepaalt de isolatiewaarde. Zoals je hierboven gelezen hebt kent pur een hoge isolatiewaarde. Je kunt ook kiezen voor glaswol, dit is echter minder goed bestand tegen vocht, ook isoleert het minder goed.

Welk materiaal je kiest voor vloerisolatie hangt af van jouw wensen en het budget wat je hebt.
Voordelen isolatieplaten
De voordelen van isolatieplaten op een rij:
- Afhankelijk van het materiaal kennen isolatieplaten een hoge isolatiewaarde
- Vloerplaten zijn makkelijker te demonteren dan schuim, mocht dit nodig zijn. Dit komt echter maar zelden voor
Nadelen van isolatieplaten
Isolatieplaten kennen wel degelijk nadelen:
- Bij het aanbrengen van isolatieplaten is het erg lastig om kieren en gaten te vermijden. Wanneer er om leidingen en kabels heen gewerkt moet worden vraagt dit veel precisie waardoor het veel arbeidstijd kost (in vergelijking met schuim bijvoorbeeld). Zo netjes afwerken als met schuim is vrijwel niet mogelijk met isolatieplaten.
- Om te werken met isolatieplaten is een diepere kruipruimte belangrijk. Je kunt je voorstellen dat een isolatieplaat aanbrengen in een kruipruimte met een hoogte van 40-50 centimeter erg krap en ongemakkelijk is. Daar komt bij het vaak ook erg lastig om de platen onder de vloer te krijgen.
Zetten we isolatieschuim en isolatieplaten naast elkaar dan geven wij de voorkeur aan schuim omdat dit de meest efficiënte wijze van werken is.

Bij vloerisolatie wordt het isolatiemateriaal aangebracht tegen de vloer van de woning
Isolatiefolie en vloerisolatie
Vloerisolatie kan ook aangebracht worden met isolatiefolie. Hierbij wordt er een folie aangebracht tegen de vloer onder de woning. Deze folie heeft een isolerende werking waarde koude lucht vanuit de kruipruimte geen weg meer naar boven vindt. Ook gaat er geen warme lucht vanuit de woning meer verloren via de vloer. Het betekent simpelweg minder stookkosten en dus een energierekening die lager uitvalt.
Het werken met folie kent hetzelfde nadeel als het werken met isolatieplaten. Het is lastig om gaten en kieren goed te dichten. Zeker wanneer we dit vergelijken met de inzet van isolatieschuim zoals purschuim of icynene.
Conclusie
Kijken we puur naar de kwaliteit dan adviseren wij vrijwel altijd om te kiezen voor purschuim of icynene voor vloerisolatie. Onderaan de streep levert dit de beste isolatie op. Ook krijg je nooit problemen met gaten en kieren die gedicht moeten worden. Voor andere alternatieven valt voldoende te zeggen. Veel hangt af van wat jij wilt.
Zouden wij met je in gesprek gaan dan zijn dit er een aantal dingen die wij van je willen weten. We stellen je vragen over jouw wensen maar ook over het budget wat je voor ogen hebt. Aan de hand hiervan krijg je van ons een passend voorstel.
Heb je deze artikelen al gelezen?
Wij hebben nog een aantal interessante artikelen voor je klaarstaan:
- Vochtige kruipruimte
- Hoe wordt de hoeveelheid kruipruimte ventilatie bepaald bij een woning?
- 6 redenen om te kiezen voor woningisolatie
Wat kunnen wij voor je doen?
Isocoat Isolatie verzorgt woningisolatie. Naast vloerisolatie en bodemisolatie betekent dit dat we ook spouwmuurisolatie, spuitisolatie en dakisolatie verzorgen.