Koude tocht of trek over de vloer: vloerisolatie of bodemisolatie
Koude tocht of trek over de vloer?
5 min. leestijd

Koude tocht of trek over de vloer?

Heb je last van koude tocht of trek over de vloer in jouw woning? Het isoleren van de vloer kan dit probleem definitief verhelpen.

Geen aangename warmte in huis

Je kent het vast, je zit thuis met een kopje koffie of thee TV te kijken maar je hebt altijd koude voeten. Zelfs wanneer je sloffen of extra dikke sokken draagt kost het je moeite om warm te blijven. Niet alleen jij maar ook je kinderen, je partner of je huisgenoten klagen constant over de koude vloer

In eerste instantie ga je zelf op zoek naar oplossingen zoals het:

  • plaatsen van een vloerkleed tegen de kou
  • plaatsen van tochtwering bij ramen en deuren

Maar na verloop van tijd begint het je toch te irriteren en wil je graag een definitieve oplossing voor:

Waar komt de koude lucht weg?

De koude trek kan op een aantal manier ontstaan:

  • Naden en kieren veroorzaken tocht. Hierbij kun je denken aan kierende ramen, deuren of openingen rondom kozijnen.
  • Slecht geïsoleerde vloer, bodem of kruipruimte waardoor koude lucht zijn weg vindt naar de vloer.
  • Een niet geïsoleerde of slecht geïsoleerde spouwmuur. Deze muur straalt kou uit waardoor de warmteverdeling binnen de woning ongelijk is. De thermostaat hangt meestal midden in de kamer en daar is het dan bijvoorbeeld 20 gr terwijl het meer naar de buitenmuur maar 17 gr is.
  • Ander probleem bij een ongeïsoleerde muur is dat je koude val krijgt. Koude lucht is namelijk zwaarder als warme lucht en valt als het waren langs de muur naar beneden terwijl de warme lucht weer stijgt. Dit geeft interne luchtcirculatie (schijntocht). Radiatoren kunnen hier ook aan bijdragen. De warme lucht hiervan stijgt op terwijl de koude lucht vanaf de vloer weer aanzuigt. Dit is het grootste probleem bij “schijntocht”!

Hoe gelijkmatiger de warmte in de woning is hoe minder wij bovengenoemde problemen zien ontstaan.

Oplossing voor koude trek over de vloer

De oplossing voor koude trek of een koude vloer kan uiteenlopen, denk bijvoorbeeld aan:

Isolatie Woning

Wat is vloerisolatie?

Bij vloerisolatie wordt onder de vloer een isolatiemateriaal aangebracht. Optrekkende kou vanuit de kruipruimte dringt hierdoor niet meer tot de vloer door. Tevens voorkomt vloerisolatie de koude uitstraling van onderaf. Dit is vaak een storende factor. Denk er maar aan dat je lekker op de bank zit met de kachel aan. En toch last van de kou hebt. Dit komt vaak omdat je voeten en benen afkoelen door die koude ondergrond.

Door isolatie van de vloer, stijgt de temperatuur met gemiddeld 2-4 graden waardoor de vloer comfortabeler aanvoelt.

Besparing op je energiekosten

Naast een behaaglijker leefklimaat levert de isolatie je een energiebesparing op die kan oplopen tot 15% van je energierekening.

Wat is bodemisolatie?

Bij bodemisolatie wordt er een isolatielaag van EPS Parels of Chips op de bodem van de kruipruimte aangebracht. Hierdoor voorkom je dat de warmte van de woning/vloer word opgenomen door de koude bodem van je kruipruimte. En dat je vloer dus te snel afkoelt. De ruimte tussen de isolatie en de vloer word nog wel “licht”geventileerd. Soms is dan de gedachte dat je hierdoor het effect volledig teniet doet. Dit is niet correct. Zet maar eens een ventilatie rooster open in de woning. Verlies je dan alle warmte?  Nee toch? Natuurlijk heb je hierdoor verlies, maar je hebt vaak ook een veel hogere R-waarde dan bij vloerisolatie om dit verlies enigszins te compenseren.

woningisolatie

Bodemisolatie of vloerisolatie?

Nu vraag jij je natuurlijk af wanneer je kiest voor vloerisolatie of voor bodemisolatie? In de praktijk hangt dit af van een aantal overwegingen:

  • De hoogte van de kruipruimte: Is een kruipruimte te laag voor vloerisolatie (-50 cm) dan kan bodemisolatie nog een goede oplossing zijn.
  • De hoeveelheid vocht (overlast) in de woning en kruipruimte.
  • Het type materiaal wat jij wilt gebruiken voor isolatie
  • Het prijskaartje wat aan de verschillende vormen en materialen hangt
  • Het soort vloer dat je wil isoleren

Materialen bodem- en vloerisolatie

Wij werken met verschillende materialen voor bodem- en vloerisolatie:

Welk materiaal wij aanbevelen hangt af van diverse factoren. Vaak komt de wens van jou als klant samen met onze kennis en advies. Aan de hand daarvan stellen wij een plan van aanpak op. Een aantal uitgangspunten vanuit onze praktijk:

Piepschuim korrels of piepschuim chips

Wij werken voor bodemisolatie veel met piepschuim korrels of piepschuim chips. Deze materialen liggen los op de bodem van de kruipruimte. Stel dat er dan water op de bodem zou ontstaan dan blijft de isolerende werking van het materiaal bestaan en word er voorkomen dat het vocht verdampt. Dit draagt dus bij een een droge kruipruimte en een gezond woonklimaat.

spouwmuur-woningisolatie

Spouwmuurisolatie

Door de spouwmuur te isoleren voorkom je dat er sprake is van een ongelijke warmteverdeling in de woning. Tussen de buitenmuur en de binnenmuur van een woning zit een lege ruimte (de spouw) van gemiddeld 6 cm. Die voorkomt dat vocht zijn weg vind naar de binnenmuur en zorgt er dus voor dat je binnenmuur droog blijft. Nadeel van deze lege ruimte is dat koude lucht makkelijk een weg vindt door de naden en kieren in de woning en dat het er voor zorgt dat de warmte van de binnenmuur snel afgevoerd word naar buiten .

Door de lege ruimte te vullen met isolatiemateriaal los je het tochtprobleem in huis op. Het isolatiemateriaal voorkomt namelijk dat de door jou duur betaalde warmte binnen blijft en tocht tot het verleden behoord.

Spouwmuurisolatie en bodemisolatie combineren

Laat je je spouwmuur isoleren met EPS Korrels dan kun je de bodem vaak meenemen tegen een gereduceerd tarief. Deze combinatie kan goedkoper uitvallen in jou voordeel.

Alternatief voor purschuim

Purschuim is een prima  en veilig isolerend materiaal. Toch willen klanten niet altijd dat er purschuim gebruikt wordt in de woning. In dat geval gaan wij samen op zoek naar een alternatief.

Gebruik van isolatiefolie

Het gebruik van isolatiefolie is een optie bij isolatie. In de praktijk gebruiken wij dit echter minimaal. Simpelweg omdat het vaak niet de meest ideale oplossing is. Bij het aanbrengen ontstaan makkelijk onvolkomenheden bij leidingen en andere obstakels. Dit heeft invloed op de lengte van de levensduur (in negatieve zin) en de werking.

In de praktijk zullen wij je de voor- en nadelen van de diverse materialen uitleggen.

Waarom Isocoat?

Isocoat Isolatie is een betrouwbare partner met de juiste kennis  wanneer je professionele isolatie een must vindt:

vloerisolatie, bodemisolatie, spouwmuurisolatie Na isolatie een gemiddelde temperatuurstijging van de vloer 2-4 graden

vloerisolatie, bodemisolatie, spouwmuurisolatie Bespaar tot 15% op je energierekening. Bij vloerverwarming zelfs nog meer!

vloerisolatie, bodemisolatie, spouwmuurisolatie Vakkundig advies over prijs en kwaliteit

vloerisolatie, bodemisolatie, spouwmuurisolatie Open communicatie over materiaal en de wijze van werken

Definitief afscheid nemen van de koude vloer?

Wil je definitief afscheid namen van de koude vloer in je woning? Neem dan gerust contact met ons of vraag direct een offerte op voor isolatie.

Offerte isolatie

Jolanda
Door

Jolanda

op 09 Mar 2017

Hallo, ik heb een vraag, woon in een chalet, heb een strakke vinyl vloer erin liggen, maar koud 1 kachel, nu heb ik het plan om bovenop dit vinyl te gaan isoleren, kan dat, en zo ja, wat kan ik het beste hiervoor gebruiken? Hoor graag uw reactie groetjes Jolanda

Mirna
Reactie plaatsen