Vraag je jezelf af hoe men vloerisolatie aanbrengt? En wat daar bij komt kijken? Isocoat Isolatie kan vloerisolatie aanbrengen door heel Nederland. Wij leggen je uit hoe het aanbrengen van vloerisolatie in zijn werk gaat.
Wat is vloerisolatie?
Vloerisolatie is een vorm van isoleren, die men steeds meer toepast in bestaande woningen, bedrijven en andere gebouwen. Vloerisolatie is even belangrijk als (spouw)muurisolatie en dakisolatie. Het voorkomt dat warmte verloren gaat vanuit het gebouw.
Een slecht geïsoleerde woning verliest de meeste warmte over het algemeen via het dak. Dat kan oplopen tot 30 of zelfs 35 %, en via de vloer is dat 10 tot 20%. Een en ander is afhankelijk van het soort huis (vrijstaand, tussenwoning), en de al eventueel, aanwezige isolatie
Het is bewezen dat het (beter) laten isoleren van een woning, altijd kostenbesparend werkt. Je bent minder geld kwijt aan het verwarmen, en het woongenot is groter.
Meer over isoleren lees je in Wat is isoleren?
Bij het aanbrengen van vloerisolatie, brengt men een isolerende laag aan tegen de onderkant van vloer. Dit kan een houten vloer zijn, maar ook een betonnen vloer, of van elk ander materiaal. Belangrijk is dat men de vloer volledig afschermt van de koude, en vaak vochtige, ruimte onder de vloer.
Hierbij is het woord ‘volledig’ heel belangrijk. Zelfs de kleinste, open verbinding met de vloer, kan al voor problemen zorgen. Via deze zogenoemde koudebrug, kan zoveel warmte verdwijnen, dat de vloer daar onplezierig koud aanvoelt. Het kan zelfs zover gaan, dat een aangrenzende muur koud wordt, en daar vocht condenseert, met alle gevolgen van dien.
Meer informatie over gevolgen koudebruggen en thermische bruggen.
Welke soorten vloerisolatie zijn er?
Voor vloerisolatie zijn er diverse opties daar waar het gaat om de materialen die gebruikt kunnen worden, onder andere:
- Purschuim
- HFO-schuim
- Icynene
- Glaswol en steenwol in de vorm van dekens en platen
- EPS-, PUR-Platen
Purschuim
Purschuim, of polyurethaanschuim, is al heel lang een bekende in de bouw- en isolatiewereld. Het heeft een hoge isolerende werking, en wordt meestal gespoten.
Het garandeert de dichting van alle kieren en gaten, zodat je er zeker van kunt zijn dat koudebruggen verleden tijd zijn. Daarnaast is de aanwezigheid van kabels, buizen en pijpen onder de vloer geen probleem.
Het schuim heeft een slechte naam gekregen, omdat het werd opgebracht met hfk’s houdende blaasmiddelen. Tegenwoordig brengen wij het op met een milieuvriendelijk blaasmiddel (HFO).
Lees voor meer informatie Wat is purschuim.
HFO-schuim
HFO-schuim is purschuim wat men opbrengt met een milieuvriendelijk blaasmiddel wat HFO’s bevat in plaats van HFK’s. HFK houdende blaasmiddelen zijn vanaf 2023 verboden, en mag men alleen nog milieuvriendelijke middelen gebruiken. Vraag altijd na welk soort blaasmiddel een bedrijf gebruikt. Niet alle isoleerbedrijven werken volgens de regels, en er zijn bedrijven, die alle regels aan de laars lappen. Dit gaat dan meestal om niet gecertificeerde bedrijven.
Lees voor meer informatie Wat is HFO-schuim.
Icynene
Wil je duurzamer alternatief voor purschuim dan kun je ook kiezen voor Icynene. Icynene is eveneens een soort purschuim wat zich vormt nadat de twee componenten worden samengebracht.
Lees voor meer informatie Wat is Icynene.
Glaswol en steenwol in de vorm van dekens en platen
Glas- en steenwol gebruikt men al heel lang als isolatiemateriaal. Nadeel is dat er altijd naden en kieren blijven bestaan, en je een dikkere laag nodig hebt dan bij de schuimmiddelen. Wil je een vloer goed isoleren met dit materiaal, dan moet je de naden tussen de dekens en platen, afdichten met speciale tape. Gaten en kieren waar je niet goed bij kunt, kun je apart afdichten met purschuim uit een spuitbus.
EPS-, PUR-Platen
Hiervoor geldt hetzelfde als voor glas- en steenwol. In plaats van tape, kun je naden tussen platen opvullen met purschuim. Het afdichten van gaten en kieren, rondom buizen en pijpen isoleren, is veel moeilijker met dit soort platen.
Daarnaast heb je vaak een dikkere laag nodig, vergeleken met bijvoorbeeld purschuim.
Aanbrengen isolatie-schuimmiddelen
Pur-, HFO- en Icynene bestaan uit verschillende componenten, die tijdens het opbrengen pas worden gemengd. Voor het opbrengen gebruikt men een speciaal blaasmiddel.
Hiervoor hebben we speciale apparatuur, die we buiten de woning opstellen, en de slangen leggen we door het vloerluik naar de kruipruimte. Daar brengt een medewerker, in een volledig beschermend pak met masker, het middel aan met een spuitpistool. Dit doet hij laag voor laag, waarbij elke laag direct uitzet, en net zo lang dat de complete laag de gewenste dikte heeft.
Hij zorgt ervoor dat alle hoekjes, gaten en kieren, goed afgedicht worden. Dat is het grote voordeel van deze isolatiemiddelen.
Om het werk goed te kunnen uitvoeren, moet er voldoende werkruimte onder de vloer aanwezig zijn (35 – 40 cm). Voor een te krappe kruipruimte, en het opbrengen van een schuimlaag niet mogelijk is, kan men kiezen voor bodemisolatie.
Tijdens het aanbrengen mag zich verder niemand in de woning bevinden. Al zijn de gebruikte blaasmiddelen steeds milieuvriendelijker, bij het vormen van de schuimlaag, komen soms toch enkele minder gezonde gassen vrij. Deze gassen zijn na een paar uur verdwenen.
Wij kunnen een woning in een dag van vloerisolatie voorzien, en daarbij laten we alles achter zo als voorheen. Je zit niet dagen in de rommel, zoals sommigen denken.
Heb je deze artikelen al gelezen?
Wij hebben nog een aantal interessante artikelen voor je klaarstaan:
- Wat is het verschil tussen bodemisolatie en vloerisolatie?
- Vochtige kruipruimte
- Hoe wordt de hoeveelheid kruipruimte ventilatie bepaald bij een woning?
- 6 redenen om te kiezen voor woningisolatie
Wat kunnen wij voor je doen?
Isocoat Isolatie verzorgt woningisolatie. Naast vloerisolatie en bodemisolatie betekent dit dat we ook spouwmuurisolatie, spuitisolatie en dakisolatie verzorgen.