Terugverdientijd woningisolatie: in welke tijd verdien je de investering terug?
De terugverdientijd van woningisolatie
1 min. leestijd

De terugverdientijd van woningisolatie

Voordat je een investering in je huis doet wil je natuurlijk weten binnen wat voor tijdsbestek je jouw investering eruit hebt; de terugverdientijd. In dit artikel geven we je een indicatie van de gemiddelde terugverdientijd van woningisolatie.

De terugverdientijd van woningisolatie berekenen

Voordat we ingaan op de terugverdientijd per type isolatie zijn de volgende dingen belangrijk om te weten;

  • De terugverdientijd die we in dit artikel hanteren is de tijd die het duurt om je investering in isolatie terug te verdienen door de besparing op de jaarlijkse energiekosten. We gaan uit van een gemiddeld woonhuis (De gemiddelde oppervlakte van een woning in Nederland is ongeveer 75m2)
  • De terugverdientijd wordt bepaald op basis van de besparing op het aantal m3 gas per jaar x het tarief voor 1 m3 gas
  • Het uitgangspunt daarbij is dat 1 m3 gas hetzelfde zal blijven kosten, terwijl in werkelijkheid de kans groot is dat 1 m3 gas elk jaar wat duurder zal worden, onder meer door inflatiecorrectie
  • Ook de waardevermeerdering van de woning wordt niet meegenomen in de terugverdientijd, terwijl uit onderzoek gebleken is dat o.a. dakisolatie de waarde van de woning direct met hetzelfde bedrag verhoogt.

De gemiddelde terugverdientijd van spouwmuurisolatie

Gemiddeld gezien heb je binnen 3 jaar de kosten van spouwmuur isolatie terugverdient. Het isoleren van spouwmuren is zeer rendabel. Spouwmuurisolatie is namelijk de voordeligste methode van gevelisolatie en je verdient de kosten mogelijk al binnen drie jaar terug dankzij de verlaging van jouw energierekening.

De gemiddelde terugverdientijd van dakisolatie

De terugverdientijd van dakisolatie is wat langer namelijk 5 tot 7 jaar. Hoeveel je bespaart is afhankelijk van de grootte van het dak, de staat van het dak en natuurlijk de isolatiemethode. Daarnaast is het ook van belang of er direct onder het dak een leefruimte bevindt. Ongemerkt bespaar je iedere dag op je energierekening met dakisolatie. Het isoleren van de zoldervloer verdien je in ongeveer 4 jaar terug.

De terugverdientijd is afhankelijk van jouw situatie

Om voor jezelf goede berekening te maken van de terugverdientijd van woningisolatie is het verstandig om in jouw berekening de volgende zaken mee te nemen; het type woning, het aantal vierkante meters dat je wilt isoleren en met welk type isolatie materiaal je dat doet.

Reactie plaatsen