Het aanbrengen van dakisolatie, hoe doen ze dat eigenlijk? We weten allemaal dat warme lucht opstijgt. Maar wist je dat het zich in een woning bovenin onder het dak verzamelt? Zelfs wanneer er geen rechtstreekse toegang is van beneden naar boven. Want de warmte in een huis verspreidt zich langs en door de muren en de vloeren.
Een en ander betekent dat je heel wat warmte kunt verliezen via een slecht of niet geïsoleerd dak, maar je kunt daar wel iets tegen doen: dakisolatie. Wat is het en hoe brengen ze het aan? We leggen je dat uit in deze blog.
Wat is dakisolatie?
Met dakisolatie wordt de isolatielaag bedoeld die de warmte binnenhoudt in de winter en buiten in de zomer. Het werkt dus twee kanten op, aangezien de richting van het warmtetransport altijd van warm naar koud is en niet omgekeerd, zoals veel mensen denken.
Met een goed geïsoleerd dak bespaar je heel wat op jouw stookkosten en creëer je een gunstig leefklimaat in huis, mits er voldoende ventilatie is. Een woning ‘potdicht’ maken is namelijk ongezond, zeker wanneer de lucht in de woning onvoldoende wordt ververst.
Daarom is het verstandig het aanbrengen van dakisolatie over te laten aan een expert of in ieder geval je goed te laten voorlichten.
Vochthuishouding
In elke woning is vocht aanwezig door de aanwezigheid van mensen, het koken, drogen van de was of douchen. Dat vocht zit in de lucht en verplaatst zich met die lucht en condenseert op koude oppervlakten als muren en ramen. Het vocht kan zich echter ook ophopen in aangebrachte isolatiematerialen. Het vocht kan zelfs de constructie van het dak aantasten en schimmels en rotting veroorzaken. Vandaar dat er altijd een dampremmende laag aanwezig moet zijn die voorkomt dat het vocht in het isolatiemateriaal kan dringen. Hiervoor gebruikt men meestal speciale folie.
Wanneer de isolatielaag aan de buitenkant zit, moet deze dampdoorlatend zijn of moet er een extra dampdoorlatende laag zijn aangebracht. Zodoende kan het vocht uit de woning ontsnappen en zich niet ophopen in de constructie van het dak.
Ventilatie
Wanneer je aan de binnenkant isoleert blijft het vocht dus in de woning door de dampremmende laag, wat weer andere problemen kan geven. Daarom is de ventilatie van de woning zo belangrijk en het advies van een professioneel isolatiebedrijf bij het aanbrengen van dakisolatie. Het is niet voor niets dat nieuwe goed geïsoleerde woningen vaak een apart ventilatiesysteem hebben.
Schuin dak isoleren
De isolerende laag van een dak kan onderdeel uitmaken van de dakconstructie zelf in de vorm van geïsoleerde dakplaten welke tegenwoordig eigenlijk de standaard zijn. Je zou dus het dak kunnen vervangen, maar dat is een kostbare zaak en die kosten haal je er niet zo snel weer uit, ook niet met een subsidie. En waarschijnlijk zit je helemaal niet te wachten op zo’n langdurige en ingrijpende klus.
Oude niet geïsoleerde schuine daken kun je heel goed isoleren met een aparte isolatielaag. Hierbij kun je denken aan een isolatielaag aan de binnenkant van het dak in de vorm van isolatiedekens, platen of isolatieschuim.
Plat dak isoleren
Wat geldt voor een schuin dak, geldt eigenlijk ook voor een plat dak. Deze kun je ook zowel aan de binnenkant (koud dak) en buitenkant (warm dak) voorzien van een isolatielaag.
Materialen voor dakisolatie
Voor het isoleren van een dak gebruikt men meestal de volgende materialen:
Die isolatiewaarde (hoe goed isoleert het materiaal) verschilt per materiaal bij een gelijke dikte. Zo hebben purschuim en Icynene een betere isolatiewaarde, maar kun je dezelfde waarde ook krijgen door een dikkere laag van een van de andere materialen aan te brengen. Dat gaat echter wel ten koste van de beschikbare ruimte onder het dak.
Het aanbrengen van dakisolatie
Bij het plaatsen van wol of platen is het heel belangrijk dat alle gaten en kieren worden gedicht. Dit lukt nooit 100 %, vandaar dat je deze apart moet dichten met bijvoorbeeld purschuim of een ander materiaal.
Dit nadeel heb je niet bij het gebruik van gespoten purschuim of Icynene. Met dit schuim kunnen wij werkelijk alle gaten en kieren 100 % afsluiten. Wij gebruiken afhankelijk van de situatie altijd purschuim of Icynene. Icynene is vergelijkbaar met purschuim (dezelfde bestanddelen), maar wordt met een milieuvriendelijke drager opgebracht.
Voor het aanbrengen van het isolatieschuim moet de hele dakconstructie goed toegankelijk zijn. We hoeven alleen maar met een slang in de ruimte te kunnen komen. De benodigde apparatuur blijft in principe buiten de woning. Het opbrengen zelf geeft geen rommel of breekwerk, maar afdekken van de vloer en meubelen is altijd verstandig.
Ga naar dakisolatie.
Dakisolatie aanbrengen? Isocat Isolatie staat voor je klaar
Isocat Isolatie is al jaren gespecialiseerd in het isoleren van daken. Wij helpen je graag om het weer aangenaam te maken in jouw woning.
Heb je deze artikelen al gelezen?
Wij hebben nog een aantal interessante artikelen voor je klaarstaan:
Geertje de Vries
op 12 May 2021