Veel mensen hebben er last van: vocht- en ventilatieproblemen. Je kunt te maken krijgen met vocht- en ventilatieproblemen voor de isolatie van je woning, maar ook hierna kunnen deze problemen optreden. Heb jij je woning onlangs geïsoleerd en heb je last van vocht? Op deze pagina lees je hoe dit komt en wat je hieraan kunt doen.
De oorzaak van vochtproblemen
Vroeger werden woningen vaak gebouwd op een hogere en drogere grond. Door de jaren heen is dit langzaamaan veranderd. Vandaag de dag worden veel huizen dan ook gebouwd op plekken waar de ondergrond eigenlijk te nat is. Hierdoor ontstaan vochtproblemen.
Dit heeft te maken met de wet van de communicerende vaten. Deze regel uit de natuurkunde geeft aan dat open vloeistofreservoirs die met elkaar verbonden zijn, altijd met elkaar in verbinding staan. Treedt er een verstoring op in het vloeistofpeil, dan vindt er een uitwisseling van vloeistof plaats. Een hoge luchtdruk wil in feite naar een lage luchtdruk, een hoge luchtvochtigheid wil juist naar een lage luchtvochtigheid en een hoge temperatuur wil weer naar een lage temperatuur. Hierdoor ontstaan de bekende vochtproblemen waar ook jij mee te maken hebt.
Vochtproblemen worden niet altijd direct waargenomen. Dit komt omdat de ernst van de problemen afhankelijk is van diverse externe factoren, zoals neerslag en de luchtvochtigheid buiten.
De meest toegepaste oplossing voor vochtproblemen
De meest toegepaste en tevens meest eenvoudige oplossing voor vochtproblemen, is het ventileren van de kruipruimte. Hierdoor wordt vocht sneller afgevoerd naar buiten. Dit brengt echter wel een uitdaging met zich mee. Je wil namelijk voorkomen dat het overtollige vocht naar binnen afgevoerd wordt. Komt het vocht naar binnen, dan worden de vochtproblemen juist groter. En eenmaal in huis is het vocht enkel af te voeren door binnen extra te ventileren. Hier gaat weer warmteverlies mee gepaard en dit is zeker in de winter een ongewenst effect.
Daarom gaat kruipruimte isolatie vaak gepaard met bodemisolatie door middel van een bodemafsluiter. Door een bodemafsluiter te plaatsen, blijft de kruipruimte droog. Bij standaard kruipruimte isolatie worden enkel de symptomen van vochtproblemen bestreden. Bij kruipruimte isolatie met een bodemafsluiter bestrijden we de oorzaak. Door de vochtige kruipruimte weg te nemen, verdwijnen de symptomen vanzelf.
Het plaatsen van een bodemafsluiter kan op twee manieren:
- Bodemisolatie met piepschuim korrels of verpakkingschips. Een voordeel van deze methode, is dat het isoleert en bovendien blijft drijven op water. Je kunt de korrels of chips zelf plaatsen, maar je kunt dit ook laten doen.
- Bodemfolie met bijvoorbeeld een dik soort plastic, zoals landbouwplastic. Dit plastic leg je op de bodem van de kruipruimte. Let op: deze manier werkt niet goed als er veel water in de kruipruimte staat.
Beide manieren zorgen ervoor dat het vocht niet meer verdampt. Hierdoor kan het vocht niet in de kruipruimte en dus ook niet in de woning terecht komen.
Isoleren volgens het bouwbesluit
De hoeveelheid ventilatie die wij plaatsen, is altijd conform het bouwbesluit. In het bouwbesluit wordt aangegeven dat er per 12 vierkante meter vloeroppervlakte altijd 1 renovatiekoker geplaatst moet worden. Helaas kunnen we vooraf niet altijd inschatten of dit ook voldoende is. Dit kan namelijk verschillen per jaar, per jaargetijde en per woning.
Vochtproblemen? Isocat Isolatie staat voor je klaar
Isocat Isolatie is al jaren gespecialiseerd in kruipruimte isolatie en bodemisolatie. Heb jij last van vochtproblemen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag om het overtollig vocht in huis als sneeuw voor de zon te laten verdwijnen. Hierbij hanteren we bovenstaande werkwijze, voor het beste resultaat.
Ben je al klant van Isocat Isolatie en heb je last van vochtproblemen? Dan komen wij graag bij je langs om extra isolatie aan te boren, mocht dit noodzakelijk zijn. Omdat je klant bent van Isocat Isolatie, betaal je geen voorrijkosten of opstartkosten. Je betaalt daarom nooit meer dan je kwijt zou zijn geweest tijdens de uitvoering van de isolatie werkzaamheden. Waarom? Wij willen je helpen om jouw vervelende vochtproblemen voor eens en voor altijd op te lossen, zonder dat je hier veel voor moet betalen.
Heb je deze artikelen al gelezen?
Wij hebben nog een aantal interessante artikelen voor je klaarstaan: