Gevel reinigen door luchtgommen | Isocoat Isolatie
Gevel reinigen door luchtgommen
3 min. leestijd

Gevel reinigen door luchtgommen

De gevel bepaalt voor een groot deel het aanzicht van een woning, waardoor een verontreinigde gevel de woning een haveloos uiterlijk kan geven. Wanneer u de woning wilt verkopen, kan dit een nadelige invloed hebben op de verkoopprijs. Daar kunt u iets aan doen, want wist u dat u een gevel kunt reinigen met luchtgommen?

Wat is een gevel?

Een woning en elk ander gebouw heeft een voor- en achtergevel en meestal ook een of twee zijgevels, afhankelijk van het soort woning. Zo heeft een tussenwoning geen zijgevels en heeft een hoekwoning maar een zijgevel.
Een gevel kan uit verschillende materialen zijn opgebouwd, maar verreweg de meeste gevels van woningen bestaan uit gemetselde muren, waarin openingen zitten voor de ramen en deuren. Het glas van de ramen en de deuren zitten in kozijnen, die van verschillende materialen kunnen zijn gemaakt zoals hout, kunststof en metaal. Vooral van hout weet iedereen dat deze onderhouden moeten worden. Dat geldt ook voor de muren zelf, ook al lijkt dat minder vanzelfsprekend.

gevelreiniging luchtgommen

Waarom gevel reinigen

en gemetselde muur houdt voor een groot deel het vocht van buitenaf tegen, doordat de stenen dit vocht gelijkmatig kunnen opnemen. Dat wordt anders wanneer er voegen beschadigd zijn of zelfs ontbreken, want dan neemt het vocht (regen) de snelste weg naar binnen met alle gevolgen van dien. Het is daarom belangrijk dat gevels goed onderhouden worden en dat geldt ook voor andere materialen als hout, beton en metaal. Een houten gevel moet u ook regelmatig in de lak, beits of olie zetten, al zijn er houtsoorten waarvoor dit niet nodig is.
Wanneer een gemetselde muur veel beschadigde en ontbrekende voegen heeft kunt u die laten repareren, maar vooraf de gevel ook laten reinigen, zodat u weer een mooie gevel krijgt. Wanneer hout te veel is verweerd of verontreinigd, kunt u deze ook laten reinigen door luchtgommen.

Wat is reinigen door luchtgommen

Zoals de naam doet vermoeden: gommen met lucht, maar dan wel lucht met een schuurmiddel, het zogenoemde straalmiddel. U kunt het principe vergelijken met zandstralen, maar dan wel met een groot verschil: het behandelde oppervlak beschadigt veel minder dan bij zandstralen.
Bij zandstralen gebruikt men namelijk een veel grover straalmiddel en een hogere druk. Reinigen door luchtgommen kunt u vergelijken met het weggommen van een potloodlijn op papier waarbij het papier (bijna) niet beschadigt en de lijn toch verdwijnt. Zandstralen werkt heel goed voor het verwijderen van dikke oude roestlagen, maar voor hout of steen is deze werkwijze funest en beschadigt alles.

gevelreiniging luchtgommen geen zandstralen

Reinigen door luchtgommen is een veel mildere, maar wel effectieve manier van reinigen. Zelfs hout kan ontdaan worden van oude verflagen en verontreiniging, zonder dat het te veel beschadigt. Hetzelfde geldt voor beton en de stenen van een gemetselde muur, want die hebben vaak een beschermende laag die niet beschadigd mag raken.

Voordelen en nadelen gevel reinigen door luchtgommen

Luchtgommen kent vele voordelen:

  • Snelle techniek: luchtgommen kan sneller en efficiënter in vergelijking met andere technieken
  • Niet agressief: schurend, gommend effect zonder inslag
  • Gecontroleerd en nauwkeurig, ook op tere oppervlakten
  • Ecologisch: geen chemische toevoegingen
  • Toepasbaar op verschillende materialen: hout, metaal en steen
  • Nabehandeling is direct mogelijk

Nadelen zandstralen:

  • Agressievere, scherpere techniek met een grovere inslag
  • Arbeidsintensiever en trager dan luchtgommen
  • Gebruik van chemische middelen
  • Minder geschikt voor fragiele oppervlakken en nauwkeurig werk

Wat kan Isocoat voor u doen?

Naast het isoleren van woningen, kunnen wij ook uw impregneren wanneer we toch bezig zijn met isoleren van uw spouwmuren. Wanneer kunnen we de muren meteen na het isoleren behandelen met een impregneermiddel, zodat vocht helemaal geen kans meer maakt om in de spouw door te dringen.
Ga naar impregneren  voor meer informatie.

Vragen?

Heb je nog vragen over het reinigen en impregneren van uw gevels, laat dan een reactie achter onder deze blog of neem contact op met ons. Wil je een offerte aanvragen voor het isoleren van jouw woning, doe dat dan nu.Offerte isolatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Wij hebben nog een aantal interessante artikelen voor je klaarstaan:

Reactie plaatsen