Duurzamer maken of verduurzamen lijkt wel het toverwoord van tegenwoordig en wordt te pas en te onpas door iedereen gebruikt, ook door de overheid die wil dat jij jouw woning duurzamer maakt. Tijd om daar eens op in te gaan want het is wel belangrijk dat we met z’n allen duurzamer gaan leven. Wat is verduurzamen eigenlijk en wat kun jij er aan doen?
Duurzaamheid
Met duurzaamheid bedoelen we in hoeverre ons leven in balans is met de natuur of anders gezegd: er is geen probleem zolang wij evenveel geven aan de natuur (de aarde) als dat wij nemen. We weten allemaal dat we juist meer nemen dan teruggeven want we gebruiken bijvoorbeeld meer grondstoffen dan de aarde kan herstellen, produceren veel meer afval dan dat we kunnen verwerken en stoten zo ook veel meer CO2 uit dan dat de natuur aankan. En dat is nog maar een deel, want duurzaamheid heeft een raakvlak met bijna alles wat wij doen.
Het lijkt misschien wat eenvoudig, maar eigenlijk is dat het ook: je kunt niet blijven lenen, want er komt een dag dat de pot leeg is en er geen weg terug.
Ga voor meer informatie over de term duurzaamheid naar Wikipedia.
Wat kun jij doen?
Een van de problemen is het hoge energieverbruik van onze woningen en de bijbehorende uitstoot van CO2. Wil je dat aanpakken, dan kun je een woning duurzamer maken en heb je een aantal opties.
Isoleren van de woning
Zonder goede isolatie geen duurzame woning want je verbruikt veel energie om de woning te verwarmen of te koelen. Een goed geïsoleerde woning verbruikt niet alleen minder energie maar scheelt jou ook in de portemonnee. Bijkomend voordeel is de mogelijke waardestijging door de genomen maatregelen.
Nieuwbouwwoningen zijn tegenwoordig redelijk goed geïsoleerd, al zijn de gebruikte materialen soms minder duurzaam omdat het productieproces van deze materialen een te grote aanslag is op het milieu. Wanneer je zelf een woning gaat zetten, zorg er dan voor dat er alleen duurzame isolatiematerialen worden gebruikt. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het gebruikte hout, waarvan je zeker moet zijn dat het vervangen wordt door nieuwe aanplant. Zo kun je voor alles de duurzaamste alternatieven gebruiken.
Een bestaande oude woning is waarschijnlijk minder goed of zelfs helemaal niet geïsoleerd. Hier kun je heel veel winst behalen door de juiste isolatiemethoden toe te passen als:
Voor deze vormen van (na-)isolatie kun je subsidie krijgen en je begint direct met besparen op je energierekening, naast dat je het woongenot vergroot.
Ga naar woningisolatie voor meer informatie.
Duurzame stroom
Wil je helemaal onafhankelijk zijn van vervuilende energiecentrales, wek dan je eigen elektriciteit op door zonnepanelen te plaatsen. Die kun je bijna op elk soort dak plaatsen, mits je er voldoende zonlicht op kan vangen. Het is een investering waarvoor je op dit moment geen subsidie kunt krijgen, maar wel de btw kunt terugvragen en je weet zeker dat je duurzamer bent dan wanneer je alle stroom afneemt van het elektriciteitsnet. Sommige gemeenten hebben aparte subsidieregelingen voor huiseigenaren en welke gemeenten dat zijn kun je eenvoudig controleren op verbeterjehuis.nl.
Overigens geldt ook hier dat het gebruik van zonnepanelen op moet wegen tegen de totale uiteindelijke invloed op het milieu van het plaatsen van zonnepanelen. Dat wil onder andere zeggen dat de zonnepanelen en de eventuele gebruikte accu’s duurzaam geproduceerd zijn. Dit is niet altijd even duidelijk en voordat je voor de goedkoopste aanbieder gaat om jouw woning duurzamer te maken, is het verstandig je daar goed over te laten voorlichten.
Tip: vervang alle lampen voor led-verlichting: relatief kleine investering, maar je bespaart enorm op de stroomnota.
Eigen warmte opwekken
Wil je ook van het gas af, zoals we dat tegenwoordig zeggen, dan kun je kiezen voor een alternatief voor de verwarmingsketel:
- Zonneboiler
- Warmtepomp
- Combinatie
Zie je dat ondanks de mogelijke subsidie niet zitten vanwege de (nog steeds) hoge investering, vervang dan in ieder geval de oude ketel voor een zuinige nieuwe verwarmingsketel.
Conclusie
Iedereen laat een ecologische voetafdruk achter en allemaal samen bepalen we hoe de toekomstige wereld eruit gaat zien. Net als voor de meeste zaken begint het bij jezelf en jouw omgeving.
Je hebt veel mogelijkheden om een woning duurzamer te maken en het is geheel aan jou om die keuze te maken. Bedenk daarbij ook het feit dat je het niet alleen voor jezelf doet, want hoe duurzamer we nu gaan leven, hoe meer profijt jouw kinderen en kleinkinderen ervan kunnen hebben.
Duurzaamheid kun je overal inzetten en beperkt zich niet alleen tot het energieverbruik van iets, maar het gaat om de invloed op onze – nu nog – redelijke schone aarde. Het duurzamer maken van jouw woning is een eerste stap in de goede richting.
Vragen?
Heb je nog vragen over hoe jij jouw woning duurzamer kunt maken, laat dan een reactie achter onder deze blog of neem contact op met ons. Wil je een offerte aanvragen voor het isoleren van jouw woning, doe dat dan nu.
Heb je deze artikelen al gelezen?
Wij hebben nog een aantal interessante artikelen voor je klaarstaan: