Muurisolatie door Isocoat
Isolatie van muren, loont dat?
2 min. leestijd

Isolatie van muren, loont dat?

Muur isolatie moet toch niet al te moeilijk zijn? Kunnen we als familie niet die muur van de huiskamer beter isoleren, of moeten we daarvoor echt een aannemer in de arm nemen? Het isoleren van een eensteens muur kan tot 40 % besparen op de stookkosten. Het is dus echt wel de moeite waard en we gaan het eens even onderzoeken.

Muur isolatie in oudere huizen

Een eensteens muur is als isolatie helemaal niet efficiënt. In tegendeel, vooral in winters Nederland is een muur zonder spouw erger dan een open deur. En de zijmuur van ons oude huis heeft geen spouw.

De eenvoudigste manier om in een dergelijke muur isolatie aan te brengen is met steenwol matten. Steenwol is verkrijgbaar in diverse breedtes, en we willen eigenlijk niet te veel in dat spul gaan snijden. Dus gaan we balkjes tegen de muur zetten op dezelfde afstand als de breedte van de matten. Gewone vurenhouten balkjes van 5 x 4 cm zijn het beste als we steenwol matten van 5 cm dik kiezen.

Wie gaat de muur isolatie aanbrengen?

Steenwol is ideaal voor muur isolatie. Zelfs in ons gezin, we zijn allemaal redelijk onhandig, is wel iemand te vinden die een paar balkjes netjes en recht tegen een muur kan zetten en die vast kan zetten aan vloer en plafond. Daarna de steenwol matten aanbrengen, netjes met de zilverkleurige vocht isolatie tegen de buitenmuur. Een valse wand van gipsplaten en klaar is kees. Kees heeft er eigenlijk niets mee te maken, ik zal het waarschijnlijk toch zelf moeten doen.

Het is wel een goed idee om een persoon aan te wijzen, steenwol kan stof produceren, en dat is erg lastig. Dus goede, beschermende kleding en bescherming voor ogen en ademhaling zijn wel nodig.
Er zijn alternatieve materialen zoals bijvoorbeeld styropor, het wel bekende piepschuim, maar de energie winst is minder als we dat kiezen voor ons huis. Het is wel makkelijker te verwerken en minder rommelig.

Andere manieren

Muur isolatie is ook mogelijk als er wel een spouw in de muur zit. Er zijn speciale schuim-isolatiematerialen in de handel die in de spouw gespoten worden. Maar dat is, ook voor ons gezin, eigenlijk geen doe het zelf klusje meer. Wat wel belangrijk is, de besparingen aan energiekosten kunnen oplopen van 3 naar 40%. En dat is natuurlijk ook nog eens goed voor het milieu.

Er kan ook een nieuwe valse wand geplaatst worden, aan de buitenkant van de muur. Maar ook hier geldt, dat is geen doe het zelf klusje. Bovendien moeten we dan ook nog nagaan of we een vergunning nodig hebben.

Reactie plaatsen