Hellend dak isoleren: dakisolatie door Isocoat Isolatie
Twee manieren om een hellend dak te isoleren
2 min. leestijd

Twee manieren om een hellend dak te isoleren

Een hellend dak isoleren is één van de meest voorkomende isolatie vormen. Logisch natuurlijk: warmte stijgt en verlaat uiteindelijk de woning via het dak. Daarbovenop bespaart dakisolatie je al snel € 400 – € 650 per jaar. Er bestaan twee manieren om een hellend dak te isoleren, maar welke is het meest geschikt voor mijn woning? En hoe pak ik dit aan? Wij geven graag antwoord op deze vragen.

Methode 1: Koud-dak constructie

Als de isolatie aan de binnenzijde van een hellend dak geplaatst wordt spreken we van een koud-dakconstructie. Laten we voorop stellen dat dit niet de meest ideale vorm van dak isolatie is.

Bij deze manier van isoleren is het erg belangrijk om de juiste damp/vocht remmers te gebruiken in de constructie. Doe je dit niet, dan kan houtrot aan je houten constructie het gevolg zijn. Weet je niet of er een dampdichte laag op het dak zit? Laat iemand van Isocoat langskomen om het dak te inspecteren.

Kies het gewenste isolatie materiaal

Het isoleren van een koud-dak constructie kan onder andere met:

De keuze van het gewenste isolatie materiaal hangt af van het type dak en de dakconstructie. Veel lastige plekken en hoeken? Kies dan voor bijvoorbeeld gespoten pur

Aan de slag

Een hellend dak isoleren is een klus voor een echte vakman. Er kan veel misgaan tijdens het plaatsen van dakisolatie. Schade aan de constructie moet absoluut voorkomen worden.

De buitenzijde van de dakconstructie moet altijd een damp open zijn, zodat het vocht, dat onverhoopt in de isolatie en de dakconstructie komt, er via de buitenkant weer uit kan komen. Vocht in een dakconstructie (dat er niet meer uit kan) kan een dakconstructie structureel beschadigen. Voorkom dit ten alle tijden!

Als de binnenkant goed wordt geïsoleerd is er geen isolatie aan de buitenzijde nodig. Eventuele condensatie problemen moeten simpelweg voorkomen worden met een juiste opbouw van materialen.

Methode 2: Warm-dak constructie

Een hellend dak kan natuurlijk ook vanaf de buitenkant geïsoleerd worden. Dit noemt men een warm-dak constructie. Het isoleren van de buitenkant van een hellend dak is een ingrijpende verandering. Alle pannen en panlatten dienen eerst verwijderd te worden. Er kunnen problemen optreden met de breedte van de dakgoot doordat het dak hoger komt te liggen.

Type isolatie materiaal

Het type isolatie materiaal hangt af van een aantal factoren. Kan je 10 cm de hoogte in? Dan zouden pir/pur platen een goede optie zijn. Kan dit niet dan is een isolatie folie wellicht een goede optie. Mocht je door de bomen het bos niet meer zien? Laat je dan adviseren door een expert. Hij kan je voorzien van advies op maat.

Kosten hellend dak isoleren

Naast het feit dat een hellend dak isoleren één van de meest voorkomende isolatie vormen is, is het ook één van de meest complexe.

Het is lastig om de kosten te bepalen zonder enige kennis vooraf. Laat altijd een professioneel bedrijf het dak inspecteren. De staat van de huidige dak speelt een rol bij het bepalen van de kosten evenals het soort dakbeschot, type isolatiemateriaal en het aantal vierkante meters.

Gerelateerde informatie

Meer weten?

Wil je meer informatie ontvangen, neem gerust contact met ons op.

Reactie plaatsen