4 isolatie fabels
4 Isolatie fabels
1 min. leestijd

4 Isolatie fabels

Vandaag nemen we 4 isolatie fabels onder de loep. Een groot deel van de verhalen die de ronde doen over spouwmuurisolatie berusten niet op feiten. In dit blogbericht kijken we naar de meest gehoorde fabels in isolatieland en doen we een klein onderzoekje naar de achtergrond van deze fabels.

Fabel 1: Als je ventileert, stook je voor de mussen

Een veelgehoorde uitspraak van onze ouders en grootouders. De waarheid is natuurlijk dat onvoldoende ventileren niet goed is voor jouw gezondheid. Vergelijk het met het wonen in een plastic zak. Klinkt niet erg hygiënisch toch? Als je beseft dat er veel meer fijnstof in huis hangt dan buiten, doe je graag de ramen wat vaker open. Het is dus belangrijk goed te ventileren! En die mussen, die merken er echt niets van.

Fabel 2: Isolatie in de spouw is overbodig. Een stilstaande luchtlaag isoleert goed.

Een lege spouwmuur isoleert helemaal niet goed. Bekijk het zo; Bij een spouwmuur straalt het binnenspouwblad warmte af naar het koude buitenspouwblad.

Deze warmtestraling gaat dwars door de lege spouw heen en vormt 80% van de warmteoverdracht. En zeg nou zelf, dat is best veel. Door spouwmuurisolatie verminder je de warmteafgifte aanzienlijk! Nog een belangrijk feit: de isolatiewaarde van 5 cm isolatiemateriaal is ongeveer 7 keer zo hoog als de isolatiewaarde van een 5 cm brede “stilstaande” luchtspouw

Fabel 3:Het heeft geen zin om een deel van de woning te isoleren.

Dit verhaal kent twee kanten. Enerzijds levert het isoleren van een deel van de woning een energiebesparing op. Het geïsoleerde deel verliest namelijk minder warmte. Goed nieuws dus.

Dit betekent echter niet dat er meer warmte verloren gaat door de niet geïsoleerde delen. Het temperatuurverschil tussen de binnen- en buitenmuur is niet veranderd, net zo min als het isolatieniveau van de constructie. Toch gaat de voorkeur uit naar het isoleren van de gehele woning. Wanneer een muur slechts gedeeltelijk geïsoleerd wordt kan er namelijk condensatievorming optreden op de grens van het wel en niet geïsoleerde deel, met alle gevolgen van dien. Wat is wijsheid? Neem contact op met onze experts!

Fabel 4: Spouwmuur ventilatie is noodzakelijk.

Sommige isolatiebedrijven stellen dat het ventileren van de spouw leidt tot een snellere droging van de spouwbladen, en inwendige condensatie in de winter vermijdt.

In werkelijkheid is de bijdrage van spouwventilatie nihil (blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent). Een ventilerende spouw is niet nodig als de spouw geen vocht geleidt. Laat de spouw daarom door een professioneel bedrijf inspecteren zodat je niet met onnodige kosten wordt geconfronteerd.

Dat waren de 4 isolatie fabels van Isocoat. Ken jij zelf ook nog een fabel? Deel hem met ons via onze facebookpagina

Gerelateerde informatie

Meer weten?

Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op.

Reactie plaatsen